Sunday, April 15, 2012

Ασυνάρτητη ελληνική αμυντική διπλωματία ....

Του Μάνου Ηλιάδη
-
Μετά την ακύρωση της ναυτικής παρουσίας της Ελλάδας, για οικονομικούς λόγους στην επιχείρηση «ΑΤΑLΑΝΤΑ»(Αταλάντη
), μια αποστολή βαρύνουσας σημασίας για τη χώρα με το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου, με συνέπεια το Πολεμικό Ναυτικό να απουσιάζει από μια περιοχή που… την ίδια περίοδο χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία του τουρκικού Ναυτικού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες της εξωτερικής της πολιτικής, διά της υποστηρίξεώς της από ανάλογη στρατιωτική παρουσία, έρχεται και η επικείμενη ελαχιστοποίηση της παρουσίας της Ελλάδας στο Κοσσυφοπέδιο.
Οι λόγοι, και στην περίπτωση αυτή, οικονομικοί. Η ασφυκτική έλλειψη χρημάτων, αποτέλεσμα του «εξορθολογισμού» των αμυντικών δαπανών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει ως συνέπεια να προκληθούν τεράστια προβλήματα όχι μόνο δυσλειτουργίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και πλήρους αδυναμίας τους να αντέξουν το κόστος διατηρήσεως της παρουσίας τους στο Κοσσυφοπέδιο. Το ύψος του; Περίπου ή, μάλλον, μετά βίας 1 εκατ. ευρώ!
Το παράδοξο εδώ είναι ότι, ενώ η στρατιωτική μας παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο στην ουσία ακυρώνεται, παρά το γεγονός ότι αυτό το εξέχουσας γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα μας τμήμα των Βαλκανίων είναι κυριολεκτικά στην «αυλή» μας, η παρουσία της Ελλάδας στο Αφγανιστάν διατηρείται, αν και με τετραπλάσιο κόστος από το αντίστοιχο του Κοσσυφοπεδίου!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο μειώνεται σε επίπεδο ενός και μόνο λόχου, ενώ το γνωστό στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» εγκαταλείπεται από το ελληνικό τμήμα, η ελληνική σημαία υποστέλλεται και το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτό το άριστα οργανωμένο στρατόπεδο πρόκειται να παραχωρηθεί στους Τούρκους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εν προκειμένω ο δήμαρχος του Ουρόσεβατς έχει ήδη έλθει σε συνεννόηση με τους Τούρκους, οι οποίοι το εποφθαλμιούσαν από καιρό.
Παρόντες οι Τούρκοι Έναντι του ενός δικού μας λόχου, δυνάμεως ενενήντα περίπου ανδρών, ο οποίος θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο, οι Τούρκοι διατηρούν στο στρατόπεδο «Σουλτάν Μουράτ» ένα σύνταγμα με δύο τάγματα πλήρους συνθέσεως, εκ των οποίων το ένα υπάγεται στην ΚFOR και το άλλο είναι εκεί αποκλειστικώς για (τουρκική) εθνική αποστολή! Σημειώνεται ότι στο «Σουλτάν Μουράτ», το οποίο βρίσκεται σε περιοχή (Πρίζρεν) όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και τουρκόφωνοι, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί από ετών τουρκικός ραδιοφωνικός σταθμός (95,2 FΜ), η Τουρκία χρηματοδότησε τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού («Yeni Donem» – «Νέα Εποχή») – στοιχεία ουδόλως άσχετα με την επιδίωξη επεκτάσεως της τουρκικής επιρροής στη συγκεκριμένη χώρα. Η οποία, μαζί με την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Σερβία, αναφέρεται από τον Νταβούτογλου ότι περιλαμβάνεται στον πρώτο ομόκεντρο κύκλο του ενδιαφέροντος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Στο Κοσσυφοπέδιο διατηρεί γραφεία και ο γνωστός τουρκικός οργανισμός οικονομικής συνεργασίας και αναπτύξεως ΤΙΚΑ -για περισσότερα, βλ. πρόσφατο βιβλίο του συντάκτη του παρόντος, (Η μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η σύγχρονη ΜΙΤ, σελ. 185), προπομπός της διεισδύσεως των Τούρκων σε κάθε χώρα και γνωστή στέγη πρακτόρων της ΜΙΤ. Η Τουρκία διατηρεί ακόμη στο Κοσσυφοπέδιο ένα «στοιχείο» συλλογής πληροφοριών στην Πρίστινα και μεγάλο αριθμό επιτελών στο στρατηγείο της ΚFOR.

Ο λόγος που η Τουρκία επιδιώκει να πάρει το ελληνικό στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» είναι για να εγκαταστήσει εκεί επιπλέον δυνάμεις και δη για αποστολές πολιτικοστρατιωτικές (CIMIC). Η απόσυρση του δικού μας λόχου JLSG (ένας λόχος μηχανικού και μεταφορών), που μέχρι τώρα εκτελούσε τις αποστολές αυτές με σημαντική προβολή της Ελλάδας στο Κοσσυφοπέδιο, σημαίνει απλά ότι η Ελλάδα αφήνει ελεύθερο το έδαφος στην Τουρκία για να ασκήσει τη δική της πολιτική σε ολόκληρο το κεντρικό και νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, με αποτέλεσμα η Τουρκία να προβάλλει το «καλό της πρόσωπο» και η Ελλάδα να είναι ανύπαρκτη.
Αυτό που σχεδιάζεται να μείνει -και δη σύντομα, μέχρι το Μάιο- από την ελληνική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο είναι ο προαναφερθείς λόχος των ενενήντα περίπου ανδρών, ο οποίος θα σταθμεύει στο στρατηγείο της ΚFOR -χωρίς, όμως, στρατόπεδο και σημαία- σε ρόλο φρουράς. Τον τελευταίο ρόλο του ελληνικού λόχου να σημειωθεί ότι τον επιθυμούν τα τμήματα όλων των χωρών που υπάγονται στην ΚFOR, λόγω του υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου και μεγάλου βαθμού ανταποκρίσεως σε όλες τις αποστολές της ελληνικής δυνάμεως, σε αντιδιαστολή, π.χ., με τους Γερμανούς (οι οποίοι μάλλον ξέχασαν την παράδοσή τους, αν όχι και το στρατιωτικό επάγγελμα), των Ιταλών ή των Τούρκων, τους οποίους ουδείς θέλει κοντά τους όχι μόνο για λόγους διαφορετικών στάνταρντ σε θέματα καθαριότητας και πολιτισμού, αλλά και διότι ουδείς τους εμπιστεύεται ότι μπορούν να κάνουν κάτι σωστά.
Στρατηγικό «λάθος» για 1 εκατ. ευρώ!
Όλ’ αυτά τα τραγικά -αν δούμε το θέμα σοβαρά, βέβαια- για να εξοικονομήσουμε μέρος του 1 περίπου εκατ. ευρώ που στοιχίζει η διατήρηση του ελληνικού τάγματος στο Κοσσυφοπέδιο, μια περιοχή ζωτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, τη στιγμή που, όπως προανεφέρθη, δαπανούμε τα τετραπλάσια για τη διατήρηση της ελληνικής δυνάμεως στο Αφγανιστάν, χωρίς κανένα πρακτικό και ουσιαστικό όφελος για την Ελλάδα – πέραν της… ορθής μας συμπεριφοράς και επίδειξης καλής διαγωγής έναντι του ΝΑΤΟ.
Δεν ξέρουμε πώς κατάληξε στην απόφαση αυτή ο κ. Αβραμόπουλος, διότι τέτοιες αποφάσεις μόνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί να λάβει. Αυτό που προκαλεί, όμως, εντύπωση -θλιβερή, είναι η αλήθεια-, πέραν των όσων προανεφέρθησαν, είναι ότι για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία, μπροστά στην έλλειψη χρημάτων, επιλέγει απλώς τη λύση του «κοψίματος», αντί να βάλει λίγο το μυαλό της να δουλέψει. Για παράδειγμα, στο στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» θα μπορούσε κάλλιστα να φιλοξενηθούν Αρμένιοι και Ουκρανοί στρατιώτες -και όχι μόνο-, που κάνουν «τούμπες» για να μείνουν στο δικό μας στρατόπεδο, έναντι καταβολής των σχετικών εξόδων, ή να ζητηθεί η συνδρομή των Αμερικανών, που είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την αποτελεσματική παρουσία της ελληνικής δυνάμεως και επιθυμούν τη διατήρησή της στο Κοσσυφοπέδιο.
Με τον τρόπο αυτό και όχι μόνο -υπάρχουν και άλλα μέσα και τρόποι-, θα εξοικονομούσαμε τα ίδια χρήματα με τη μείωση, μέχρι ανυπαρξίας, της ελληνικής παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο, θα διατηρούσαμε το ελληνικό στρατόπεδο και την ελληνική σημαία, δεν θα είμαστε απλοί «σεκιουριτάδες» των άλλων, θα εξακολουθούσαμε να έχουμε την επωφελή -για τη εικόνα της χώρας αλλά και την εξωτερική μας πολιτική- δραστηριότητα του ελληνικού τάγματος και, κυρίως, δεν θα αφήναμε το έδαφος τελείως ελεύθερο στους Τούρκους να οργιάζουν στην «αυλή» μας.
Πηγή : www.epikaira.gr
-------------------------
ΣΧΕΤΙΚΟ:

Πόσο αξίζει ο διεθνής ρόλος της Ελλάδος;

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin