Friday, April 27, 2012

Νομοσχέδιο - απειλή για τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία ...

Νομοσχέδιο που χαλαρώνει τους κανόνες για την προστασία των τροπικών δασών, ενέκρινε η κάτω βουλή της Βραζιλίας, προκαλώντας τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων που προειδοποιούν για επικείμενη καταστροφή του Αμαζονίου.

Το πανίσχυρο λόμπι των μεγαλοκαλλιεργητών στη Βραζιλία χαιρέτισε το ψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι θα ενισχύσει την παραγωγή τροφίμων στη χώρα. Το νομοσχέδιο θα περάσει από την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία μπορεί να ασκήσει βέτο προκειμένου να αφαιρεθούν ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Οι μεγαλογαιοκτήμονες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης με την αποψίλωση δασικών εκτάσεων. Υποστηρίζουν επίσης, ότι οι αυστηροί περιβαλλοντικοί περιορισμοί αναγκάζουν πολλούς μικρότερους καλλιεργητές να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Ο αγροτικός τομέας στη χώρα αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ. «Η παραγωγή και το περιβάλλον θα επωφεληθούν από αυτό τον νόμο. Από έναν μπερδεμένο νόμο δεν υπάρχει κανένα όφελος» σημείωσε ο βουλευτής Πάουλο Πιάου. Ωστόσο, επικριτές του νόμου λένε ότι πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη στην προστασία του περιβάλλοντος. «Τα τελευταία χρόνια επιβραδύναμε τον ρυθμό της αποψίλωσης και ενισχύσαμε την παραγωγή. Τώρα θα αλλάξουμε όλα εκείνα τα πράγματα που οδήγησαν στη μείωση της αποψίλωσης αλλάζοντας τον νόμο» είπε ο βουλευτής Σάρνεϊ Φίλιο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace προέτρεψε την πρόεδρο Ρουσέφ να ασκήσει βέτο στο επίμαχο νομοσχέδιο. «Είναι αδιανόητο η Βραζιλία να διαβρώνει τον νόμο για τα δάση λίγο καιρό πριν φιλοξενήσει τη σύνοδο του Ρίο για την αειφόρο ανάπτυξη» ανέφερε η Greenpeace. 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin