Το 2008 μια ελαττωματική συγκόλληση σε πετρελαιαγωγό της Shell στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα στη νοτιοανατολική Νιγηρία, προκάλεσε σημαντική διαρροή πετρελαίου.
Η εταιρία, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Νιγηρίας και διάφορους φορείς και εμπειρογνώμονες, ανακοίνωσαν ότι μόλις 1640 βαρέλια είχαν διαρρεύσει συνολικά.
Κάτοικοι της περιοχής και διάφοροι φορείς από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν έναν πολυετή αγώνα απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Κάτοικοι της περιοχής και διάφοροι φορείς από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν έναν πολυετή αγώνα απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Τώρα μία αμερικανική ερευνητική εταιρία εκτιμά ότι διέρρεαν ημερησίως στην περιοχή 1440-4320 βαρέλια για δυόμιση τουλάχιστον μήνες!
Η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας από την αμερικανική ερευνητική εταιρία Accufacts, εκτιμά ότι η Shell, η κυβέρνηση και οι εμπειρογνώμονες δημοσιοποίησαν νούμερα τα οποία ήταν δεκάδες ή και εκατοντάδες (αναλόγως της εκτίμησης) φορές κάτω των πραγματικών.
Έτσι, ενώ οι επίσημοι ισχυρισμοί έκαναν λόγο για 1640 βαρέλια πετρελαίου συνολικά, σύμφωνα με την Accufacts, το συνολικό νούμερο διαρροής κοντά στο Μπόντο, στα νοτιοανατολικά της χώρας, κυμαίνεται από 103 έως 311 χιλιάδες βαρέλια! Η έρευνα κάνει λόγο για διαρροή που κράτησε 72 ημέρες, με το μέγεθός της να κυμαίνεται από 1440 έως και 4320 για κάθε ημέρα.
Σύμφωνα με την Όντρεϊ Κόχραν της Διεθνούς Αμνηστίας “η διαφορά είναι τεράστια καθώς ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί η μετριοπαθέστερη εκτίμηση της έρευνας της Accufacts, το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας είναι 60 φορές μεγαλύτερο από αυτό που επανειλημμένως είχε ανακοινώσει η Shell”.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ανεξάρτητη έρευνα
αποδεικνύει μέγεθος καταστροφής πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανακοίνωσε η
εταιρία. Σε παλαιότερη ανεξάρτητη έρευνα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για
ανυπολόγιστη καταστροφή και διαρροή τουλάχιστον 280.000 βαρελιών.
Τους επίσημους αριθμούς που είχαν ανακοινωθεί έχουν αμφισβητήσει από την πρώτη στιγμή και οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και διάφοροι αξιωματούχοι. Οι κάτοικοι της περιοχής (Ogoni), στη συντριπτική τους πλειοψηφία πάμφτωχοι ψαράδες, ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τη Shell τόσο για την πετρελαιοκηλίδα του 2008 όσο και για μία ακόμα διαρροή στα τέλη της ίδιας χρονιάς.
Καθώς η περιοχή είναι ακόμα μολυσμένη, οι κατηγορίες εναντίον της εταιρίας έχουν να κάνουν με καταστροφή των αλιευτικών αποθεμάτων της περιοχής και την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών μετά τη διαρροή του 2008. Οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και τον καθαρισμό των περιοχών από την εταιρία. Η εταιρία δεν έχει προβεί σε καμία προσπάθεια καθαρισμού των μολυσμένων περιοχών, ρίχνοντας ανά περιπτώσεις το “φταίξιμο” στους κατοίκους οι οποίοι την “παρεμποδίζουν” στο έργο της.
Εκτός της ποσότητας πετρελαίου όμως, αμφισβητήσιμη είναι και η διάρκεια της διαρροής. Και εδώ οι εκτιμήσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, με την ολλανδοβρετανική πολυεθνική να ισχυρίζεται ότι η πετρελαιοκηλίδα ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου (2008), ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναρξή της στις 28 Αυγούστου.
Η Accufacts χρησιμοποιεί ως στοιχεία βίντεο και φωτογραφίες από τις ημέρες της διαρροής και οδηγήθηκε στις εκτιμήσεις της, υπολογίζοντας ότι διέρρεαν από ένα έως και τρία βαρέλια ανά λεπτό.
Από την πλευρά της η εταιρία χαρακτήρισε ως “παραπλανητικά” τα στοιχεία της έρευνας της Accufacts “συμβουλεύοντας” τη Διεθνή Αμνηστία να περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος της διαρροής, αρνούμενη να προβεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο, αφού όπως αναφέρει "θα ήταν απρεπές" να κάνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη.
Η Νιγηρία, της οποίας το Α.Ε.Π. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πηγών, ακόμα και με αυτούς τους αποικιοκρατικούς όρους που της θέτουν οι πετρελαϊκές πολυεθνικές, είναι ήδη μία από τις πλέον μολυσμένες περιοχές στον πλανήτη εξαιτίας της ασύδοτης δράσης των εταιριών. Σε έρευνά τους το καλοκαίρι του 2011 τα Ηνωμένα Έθνη είχαν υπολογίσει ότι μετά από πέντε δεκαετίες συνεχών διαρροών και ατυχημάτων, η χώρα θα χρειαζόταν περισσότερο από ένα δις δολάρια και 30 περίπου χρόνια για να καθαριστεί... [1]
[1] John Vidal, “Niger delta oil spills clean-up will take 30 years, says UN”, The Guardian, 4 Αυγούστου 2011
Πηγές: Upstream, The Guardian
Χάρτης: Οι περιοχές εξόρυξης πετρελαίου και αερίου στη Νιγηρία, wikipedia
Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr
No comments:
Post a Comment
Only News