Tuesday, May 8, 2012

Σβήνει ο ΗΛΙΟΣ ...

Το γερμανικό «Όχι» στην πυρηνική ενέργεια στηρίζεται σε σχέδιο €260 δισ. που προβλέπει την εξ' ολοκλήρου αντικατάσταση της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.

Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα έρχεται ως απάντηση αφενός στα γεγονότα της Φουκουσίμα και αφετέρου στην ενεργειακή εξάρτηση που θα συνόδευε την εισαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα, κυρίως από τη Ρωσία, το οποίο αποτελεί την επόμενη επιλογή της χώρας.

Η λύση του φυσικού αερίου θα επιστρατευθεί προσωρινά για την εξυπηρέτηση του ποσοστού 20% της συνεισφοράς των πυρηνικών εργοστάσιων στην συνολική παραγωγή ενέργειας της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου ώσπου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την υποστήριξη του «πράσινου» προγράμματος.

Το παζάρι των αγωγών
Η οδός του φυσικού αερίου βάζει τη Γερμανία στο παιχνίδι των αγωγών. Οι τρεις κύριες αρτηρίες τροφοδοσίας είναι αυτή τη στιγμή ημιτελείς πρόκειται για τους δύο ρώσικους αγωγούς Nord και South Stream, που φτάνουν στη Γερμανία διαμέσου της Βαλτικής και της νότιας και κεντρικής Ευρώπης αντίστοιχα, αλλά και τον αγωγό Nabuko ο οποίος θα φτάνει στη χώρα από την περιοχή της Αυστρίας χωρίς να διέρχεται από ρωσικά εδάφη. Πέραν τούτου εξετάζονται και διάφορα άλλα σενάρια για εισαγωγή καύσιμης ύλης από αγωγούς στο Αζερμπαϊτζάν, στην περιοχή της Κασπίας.


Όσον αφορά το μελλοντικό ενεργειακό της πρόγραμμα, η Γερμανία θα επενδύσει κυρίως στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια χρηματοδοτώντας την κατασκευή τεράστιων αιολικών πάρκων στη Βαλτική και την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς της ενέργειας, με σκοπό την εξυπηρέτηση όχι μόνο του κομματιού που καλύπτεται σήμερα από τα πυρηνικά εργοστάσια αλλά ενός ποσοστού της τάξης του 35% της συνολικής της κατανάλωσης.

Το στοίχημα
Το κόστος αυτών των επενδύσεων αναμένεται να ξεπεράσει το 8% του ΑΕΠ της αλλά και να φουσκώσει το λογαριασμό του ρεύματος για το γερμανό πολίτη κατά 60%, σύμφωνα με την άποψη ενός αριθμού αναλυτών. Το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό ρίσκο της κίνησης αυτή όμως αντισταθμίζεται από την αξιοπιστία του επιδιωκόμενου συστήματος και τις επενδύσεις που αναμένεται να προσελκύσει, αλλά και τα τεράστια προβλεπόμενα κέρδη που θα επιφέρει μέσα στην επόμενη δεκαετία από την εξαγωγή ενέργειας και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin