Σε χαμηλά 19,5 ετών το Χρηματιστήριο. Η αγορά νέκρωσε…(proinoslogos gr)
• Όσο καθυστερεί να συγκροτηθεί Κυβέρνηση, μετά την λαϊκή ετυμηγορία της
6ης Μαΐου, τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα στους πολίτες, αλλά κυρίως στην
αγορά, με αποτέλεσμα, μη γνωρίζοντας τι μέλλει γενέσθαι να
δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα, στην ήδη πάσχουσα ελληνική
οικονομία.
Οι πολιτικοί αρχηγοί, δυστυχώς, κάνουν σαν μην έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων και η αδυναμία συνεννόησης έχει τρομάξει τις αγορές! Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χθες υποχώρησε σε χαμηλά 19,5 ετών (-3,62%), ενώ και προχθές, αντέδρασε με κατακόρυφη πτώση (-6,67%), κάτι που αποτυπώνει την έντονη αβεβαιότητα για το πολιτικό σκηνικό, που αργεί να διαμορφωθεί στην Ελλάδα, παρατείνοντας την αγωνία των πολιτών.
Δυστυχώς οι προβλέψεις πολλών αναλυτών που κάνουν λόγο για πολιτική «παράλυση» στην Ελλάδα με άμεσες επιπτώσεις στην πορεία της αγοράς και των τραπεζών, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται.
Αρνητικά λειτούργησε χθες και η άνοδος του κόστους δανεισμού στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ΟΔΔΗΧ. To Δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται 14 μονάδες βάσης (0,14%) υψηλότερα απ' αυτό της προηγούμενης έκδοσης του Απριλίου.
Όλοι μουδιασμένοι…
Από την επομένη των εκλογών όλοι είναι μουδιασμένοι. Κολλημένοι κυριολεκτικά στις τηλεοράσεις παρακολουθούν τις εξελίξεις, προσπαθώντας να καταλάβουν για το ποιο θα είναι το «αύριο» της χώρας.
«Δεν είναι καιρός για ηρωισμούς και εμμονές σε κομματικές ταμπέλες», έλεγε χθες στον «Π.Λ.» Γιαννιώτης επιχειρηματίας, θέλοντας να δείξει μ’ αυτόν τον τρόπο ότι οι πολίτες εξέφρασαν αυτό που ήθελαν στην κάλπη, τώρα όμως είναι καιρός όλοι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και να συνεργαστούν για το καλό της χώρας. «Δεν μπορεί να θέλει το καλό μας μόνο ο Τσίπρας ή ο Σαμαράς, ας τα βρουν όλοι μαζί για να αποκτήσει κυβερνητική σταθερότητα η Ελλάδα», πρόσθεσε αγανακτισμένος.
Σε κρίσιμη καμπή η αγορά…
Κι όλα αυτά την ώρα που τα οικονομικά της Ελλάδας δεν δίνουν περιθώρια για άλλες χρονοτριβές. Η πτώση 13% των κρατικών εσόδων τον Απρίλιο, είναι το πλέον χαρακτηριστικό γεγονός, που δείχνει ότι τα ταμεία δεν γεμίζουν και πρέπει άμεσα να γίνει κάτι.
Όσο η χώρα παραμένει κυβερνητικά μετέωρη, τόσο περισσότερο θα επιδεινώνεται το πρόβλημα. Μάλιστα σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία διαρρέουν πληροφορίες ότι Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας στο τέλος του Ιουνίου, κάτι που φοβίζει ακόμη περισσότερο πολίτες και αγορά.
Από την άλλη η είδηση από το Υπουργείο Οικονομικών ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων «παγώνει» η νέα διαδικασία για άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και συνεπώς θα ισχύει το παλαιό καθεστώς, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα σε όσους περίμεναν λεφτά από το Κράτος.
Ένα ποσό περίπου 2 δισ. ευρώ (οι εκκαθαρισμένες οφειλές ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ), μένει «εγκλωβισμένο», την ώρα που θα μπορούσε να διοχετευθεί στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες για να μπορέσουν κι αυτοί να ανατοποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Αβεβαιότητα!
Αβεβαιότητα όμως διακατέχει και τους απλούς πολίτες, οι οποίοι μπορεί να έδωσαν ένα «μάθημα» με την ψήφο τους στην πολιτική που ασκούνταν μέχρι σήμερα, ωστόσο ζώντας την επόμενη μέρα, μόνο σιγουριά δεν νιώθουν για το αύριο. Κι αυτό γιατί αμέσως… άρχισαν τα όργανα. Ο καθένας λέει το δικό του, αδιαφορώντας για το ότι οι πολίτες αυτό που ζητούν τη δεδομένη στιγμή είναι ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Και βέβαια να μην επικρατήσει χάος με τις τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων λόγω των πολιτικών εξελίξεων, καθυστερεί ανεπίτρεπτα.
No comments:
Post a Comment
Only News