Απογοητευμένος από το γεγονός ότι η Ελλάδα
«αντιμετωπίστηκε με στοιχεία της οικονομίας της πριν από την κρίση» και
κατά συνέπεια βρέθηκε να δικαιούται κονδύλια μειωμένα κατά 40% από τα
Ταμεία Συνοχής της ΕΕ, εμφανίστηκε στη συνέντευξη μετά τη Σύνοδο Κορυφής
ο Α. Σαμαράς.
Όπως είπε, η αφετηρία των διαπραγματεύσεων «ήταν πολύ χαμηλά», στα 11,2 δις. επειδή μειώθηκαν τα κονδύλια και αυξήθηκαν οι χώρες που δικαιούνται μέρος από την πίτα.
.imerisia.gr
23/11/12
----------
Όπως είπε, η αφετηρία των διαπραγματεύσεων «ήταν πολύ χαμηλά», στα 11,2 δις. επειδή μειώθηκαν τα κονδύλια και αυξήθηκαν οι χώρες που δικαιούνται μέρος από την πίτα.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία διαθέτει το κράτος σαν κοινοτικές
ενισχύσεις στους επιχειρηματίες για να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις,
μαζί με κρατικό χρήμα.
Ο πρωθυπουργός
παρουσίασε την ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο να δίνει μάχη «για να
αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα», με το επιπρόσθετο επιχείρημα ότι κάτι
τέτοιο επιβάλλει και η αντιμετώπιση της κρίσης. Προσπάθησε τέλος να
καλλιεργήσει προσδοκίες στην ντόπια πλουτοκρατία ότι το μερτικό της από
τα κονδύλια της ΕΕ μπορεί να μεγαλώσει, με βάση την πρόταση που κατέθεσε ο
Ρομπάι για 20% αύξηση από το αρχικό ποσό.
Κατά τα άλλα, ο Α. Σαμαράς ενημέρωσε ότι είχε διμερείς επαφές για το
θέμα της δόσης, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο αποτέλεσμά τους..imerisia.gr
23/11/12
----------
Επιτρεπτή η συμμετοχή αλλοδαπού Δημοσίου στο ελληνικό ΕΣΠΑ.....
ReplyDeleteΤο δικαίωμα συμμετοχής αλλοδαπών Δήμων σε ελληνικά επενδυτικά προγράμματα επιβεβαίωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με απάντηση που διαβίβασε στην Βουλή.
Να σημειωθεί ότι η ερώτηση ανήκει στην βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων «πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε αλλοδαπούς δημόσιους φορείς να χρηματοδοτούνται με λεφτά του επενδυτικού νόμου, που, όμως, είναι προορισμένα για την ενίσχυση των Ελλήνων επιχειρηματιών και της επιχειρηματικότητας και γιατί, ενώ περιορίζεται το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου σε επιδοτούμενα επενδυτικά σχέδια, δεν συμβαίνει το ίδιο για το αλλοδαπό δημόσιο;».
Εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης, απάντησε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Πέτρος Σελέκος ο οποίος αναφέρει «για τους σκοπούς των αναπτυξιακών νόμων, η αντιμετώπιση του αλλοδαπού Δημοσίου ως ιδιώτη (fiscus), αποσκοπεί ακριβώς στην παροχή κινήτρων πραγματοποίησης άμεσων ξένων επενδύσεων (foreign dire ct investment-FDI), οι οποίες δύνανται να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
Στο έγγραφο τονίζεται πάντως ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν αποκλείεται από το ΕΣΠΑ. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ καθώς και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαθέτουν κατ΄ εξοχήν πρόσβαση στους πόρους του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη δημοσίων υποδομών, σε πόρους, δηλαδή, οι οποίοι κατά πολύ ξεπερνούν αυτούς των αναπτυξιακών νόμων για την τόνωση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Ειδικά για την ερμηνευτική εγκύκλιο 53513 /10/12/2012, με τον τίτλο «παροχή οδηγιών για τη συμμετοχή αλλοδαπού Δημοσίου σε επενδυτικά σχέδια», διευκρινίζεται ότι αποτελεί εσωτερική πράξη της Διοίκησης, καθαρά ερμηνευτικού χαρακτήρα, η οποία εξ ορισμού δεν δύναται να καθιερώνει νέους κανόνες δικαίου, είτε να τροποποιεί ήδη υφιστάμενους. Στόχο έχει την παροχή διευκρινίσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά και σε υπηρεσιακούς παράγοντες ανά την επικράτεια, για συγκεκριμένες περιπτώσεις του επενδυτικού νόμου.
Όπως επισημαίνεται με το έγγραφο ειδικά για τη δυνατότητα υπαγωγής του ελληνικού δημοσίου σε επενδυτικά σχέδια «ο μη-περιορισμός του ποσοστού συμμετοχής ελληνικών δημοσίων φορέων σε επιδοτούμενα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων εγκατεστημένων στην Ελληνική Επικράτεια θα οδηγούσε στο οξύμωρο της αυτοενίσχυσης του Ελληνικού Δημοσίου».
Χρήστος Μπόκας
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=258196