Wednesday, November 28, 2012

Πως θα γίνει η επαναγορά των ομολόγων

Κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup αποτελεί η επναγορά χρέους, όσο και αν στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών δεν διαδαφηνίζεται επακριβώς το πως θα γίνει αυτή. Πάντως, μέσα από την επαναγορά (ουσιαστικώς πρόκειται για ένα νέο PSI) σχεδιάζεται η μείωση του χρέους κατά περίπου 17 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον επρασμένο Μάρτιο με το μεγάλο hair cut των ομολόγων, στους ομολογιούχους δόθηκαν νέα ομόλογα αξίας 62 δισ. ευρώ, που λήγουν από το 2023 ώς το 2042. Αναμένεται σε πολύ σύντομο διάστημα, καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, το υπουργείο Οικονομικών να απευθύνει δημόσια πρόταση στους κατόχους των εν λόγω ομολόγων να επαναγοράσει τους συγκεκριμένους τίτλους, στην τιμή που αυτά είχαν στη δευτερογενή αγορά, την περασμένη Παρασκευή, και όχι πάνω από το 35% της αξίας τους. Στόχος είναι να επαναγοράσει τουλάχιστον το 50% αυτών των ομολόγων, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ.



Τούτο σημαίνει ότι με ένα ποσό 10 δισ. ευρώ θα επαναγορασθούν ομολογα αξίας 30 δισ. με αποτέλεσμα τη διαγραφή χρέους ύψους 17 δισ. ευρώ, αν συνυπολογισθούν και οι τόκοι που πρέπει να πληρωθούν.

Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Αν και η απόφαση του Eurogroup δεν το αναφέρει, ο Σόιμπλε σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι τα κεφάλαι θα προέλθουν από τον EFSF, αλλά και από έκδοση εντόκων γραμματίων.

Τούτο σημαίνει ότι η Αθήνα θα εκδόσει έντοκα γραμμάτια, που θα απορροφηθούν από (ως συνήθως!) τις ελληνικές τράπεζες και με το προϊόν των εν λόγω εντόκων θα επαναγορασθούν τα ομόλογα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους.

Από το σύνολο των ομολόγων που προέκυψαν μετά το PSI, ονομαστικής αξίας 62 δισ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 13-14 δισ. ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν 10,7 δισ. ευρώ, οι ασφαλιστικές εταιρείες 1,4 δισ. ευρώ και κάτω από 1 δισ. ευρώ, είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή στην Ελλάδα βρίσκεται ποσό ύψους 27 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών και άλλων θεσμικών επενδυτών και hedge funds.

Η διαδικασία αυτή βεβαίως δεν αρέσει στις τράπεζες, καθώς θα στερηθούν ομόλογα που εγγράφουν στο ακέραιο στην καθαρή θέση τους στο 35% της αξίας τους, αντικαθιστώντας τα με έντοκα γραμμάτια ισόποσης αξίας. Αυτή άλλωστε ήταν και η αιτία της μεγάλης πίεσης που δέχθηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές.

Από την άλλη μεριά, το χρέος αναμένεται να μειωθεί και από τη μέιωση των επιτοκίων των δανείων που χορηγούν στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο, καθώς και του EFSF. Η μείωση του χρέους από τη μείωση των επιτοκίων αναμένεται να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ ή 15% επί του ΑΕΠ έως το 2020. Σύμφωνα με την απόφαση, αν η Ελλάδα επιτύχει πλεονάσματα, τότε η μείωση των επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερη. Πάντως κατ΄ αυτόν τον τρόπο το επιτόκιο ορίζετει στο ύψος του euribor συν 0,5%, από euribor συν 1,5% σήμερα.

Τέλος, από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, αναμένεται μείωση του χρέους κατά 10 δισ. ευρ΄ω (5% επί του ΑΕΠ), ενώ με τα υπόλοιπα μέτρα όπως η μείωση των προμηθειών του EFSF και η επιμήκυνση των δανείων, αναμένεται μείωση του χρέους κατά 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-14 και κατά 3 δισ. ευρώ στην περίοδο 2015-16.



No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin