Έως τις πρώτες πρωϊνές συνεχίζονταν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, των εκπροσώπων της Τρόικας και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αίθουσα της συνεδρίασης του Eurogroup, η απόσταση που χωρίζει πλέον την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ «δεν είναι μικρή, αλλά ούτε και δυσθεώρητη».
Παράλληλα, το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να υπαναχωρήσει από την απαίτησή του για άμεσο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Ευρωζώνη θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος με αξιόπιστα μέτρα. Νωρίτερα, σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εμπλοκές που οδήγησαν τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να διακόψει τη συνεδρίαση, ώστε να δώσει χρόνο για να προχωρήσει η συζήτηση μέσω διμερών επαφών. Ειδικότερα, το ΔΝΤ ζητά βιώσιμη λύση μέχρι το 2016, όχι το 2014 όπως θα ήθελε η Ευρωζώνη, ώστε να μεταθέσει τις δύσκολες αποφάσεις για αργότερα. Επιπλέον, το Ταμείο φέρεται να απαιτεί μείωση των επιτοκίων όχι μόνο στα διμερή δάνεια, αλλά και σε αυτά από το EFSF. Οι Ευρωπαίοι αντιτείνουν από την πλευρά τους ότι αν «κόψουμε τα επιτόκια του EFSF για την Ελλάδα, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για όλους». Εντούτοις, το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν γίνεται με αυτά τα μέτρα που αποδέχονται ως πολιτικά ανώδυνα οι Ευρωπαίοι να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, ούτε να αρχίσει τουλάχιστον να μειώνεται το χρέος.
Reuters: Εξετάζεται μείγμα λύσεων
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, το Eurogroup εξετάζει μείγμα λύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, διατηρώντας το στόχο της μείωσης του σχέσης χρέους με ΑΕΠ στο 120% το 2020. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, στη δέσμη μέτρων εξετάζονται, μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια, δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του EFSF και μερική επαναγορά χρέους. Το σενάριο της δεκαετούς περιόδου χάριτος στις πληρωμές τόκων από τα δάνεια του EFSF, θα οδηγήσει σε «ελάφρυνση» κατά 44 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, υπάρχει μία αντιπαράθεση ως προς την προοπτική μείωσης των στα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης, στις 25 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης επιπλέον του Euribor, με τη Γερμανία να μην συμφωνεί.
Ακόμη, διεξάγεται διάλογος για το ζήτημα της επαναγοράς του χρέους στα 30 σεντς του ευρώ, με στόχο την επαναγορά χρέους ύψους 35-40 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.
Του Νίκου Χρυσολωρά
kathimerini gr
21/11/12
-----
No comments:
Post a Comment
Only News