Τελικά δίνουμε και μόνοι μας δικαιώματα.
Λίγες μέρες πριν φτάσει στην Αθήνα ο Πολ Τόμσεν, για την αξιολόγηση του
προγράμματος προσαρμογής, το ΔΝΤ, με δηλώσεις του εκπροσώπου του,
απηύθυνε αυστηρές, εκβιαστικές προειδοποιήσεις προς την ελληνική
κυβέρνηση. Το ΔΝΤ συνδέει ευθέως την αποτελεσματικότητα των φορολογικών
εσόδων με νέα μέτρα λιτότητας και απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Μας λέει, δηλαδή, πως αν δεν αυξήσουμε σύντομα τα έσοδα από τη
σύλληψη της φοροδιαφυγής, τότε αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν και
πάλι τη «νύφη» είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στον ιδιωτικό
και το δημόσιο τομέα.
Το ανησυχητικό εδώ είναι ότι το ίδιο λίγο-πολύ αφήνουν να διαρρεύσει και ανώνυμες πηγές από τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της τρόικας. Εκεί, όπως ανέφερε ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, δεν θα συζητηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδίως στο Δημόσιο, με έμφαση στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού.
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, πως το θέμα «απολύσεις στο Δημόσιο» έχει ανοίξει για τα καλά, όποια ονομασία και αν προτιμούν οι Ελληνες υπουργοί να χρησιμοποιούν (απομακρύνσεις, διαθεσιμότητα, κινητικότητα, εφεδρεία). Και αυτό είναι υποκριτικό.
Η κυβέρνηση επιμένει πως η τρόικα δεν πιέζει για απολύσεις αλλά για μείωση του αριθμού των υπαλλήλων κατά 150.000 έως το τέλος του 2015. Αυτό επιτυγχάνεται, λένε, μέσω της αυξημένης αποχώρησης των υπαλλήλων από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδοτήσεως, αλλά και της αποτροπής νέων προσλήψεων. Ομως ήδη πολλές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ομαλής λειτουργίας εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού.
Η τρόικα κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για νέα, επικείμενα, σκληρά μέτρα λιτότητας, εάν οι προκαθορισμένοι στόχοι δεν επιτευχθούν. Κάτι τέτοιο άλλωστε προβλέπεται αυτόματα με βάση το τελευταίο Μνημόνιο ΙΙΙ.
Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση, αλλά κυρίως οι πολίτες υφίστανται πάλι τον ίδιο ανελέητο εκβιασμό: Ή εφαρμόζετε όσα εμείς θεωρούμε «ιερά και όσια» ή θα υποβληθείτε σε νέες «θυσίες». Ο φαύλος κύκλος σε όλο του το μεγαλείο.
.enet.gr
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΚΚΕ: Δίχως αξία οι διαβεβαιώσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο....
ReplyDelete«Δίχως αξία» χαρακτήρισε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον Δημόσιο τομέα.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απέκλεισε τις απολύσεις, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, είπε ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Ο Περισσός σε σχετική ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει πως «οι διαβεβαιώσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν έχουν καμία αξία. Στα διλήμματα που θέτουν εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, απολύσεις ή επιβολή νέων φόρων, πληρωμή των εξοντωτικών φόρων ή νέα μείωση μισθών, ο λαός πρέπει να απαντήσει με τη συνολική απόρριψη της πολιτικής τους και του φιλομονοπωλιακού δρόμου ανάπτυξης».
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=260926
1/3/13
Μανιτάκης: Εκτός Δημοσίου όσοι δεν δεχθούν την μετάταξη.....
ReplyDeleteΜε απόλυση απειλεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και δεν δεχθούν τη μετάταξή τους.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Realnews” ξεκαθαρίζει ότι “όσοι δεν προσέλθουν στη θέση για την οποία επιλέχθηκαν και δεν αναλάβουν υπηρεσία θα βρεθούν εκτός Δημοσίου γιατί θα θεωρηθεί ότι δεν αποδέχονται τη μετάταξή τους”.
Όπως είπε, εκτός από τους 1890 υπαλλήλους που έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας υπάρχουν άλλοι 890 που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία. Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι ο στόχος για αποχωρήσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 θα υπερκαλυφθεί.
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξή του στη ίδια εφημερίδα, δηλώνει πως στόχος είναι “να αποφευχθούν απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων και να αποκλεισθούν οι προσλήψεις εκεί που τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους εν ενεργεία υπαλλήλους, που έχουν την ειδίκευση και τη συνάφεια του αντικειμένου”.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=347809
2/3/13