Η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε
διαμορφωτή των ενεργειακών εξελίξεων της Γηραιάς Ηπείρου. Με Κύπρο και
Ισραήλ ως δυνητικούς παραγωγούς και την Ελλάδα ως μια ελκυστική επιλογή
διαμετακομιστή, δεδομένου πως συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός
μετριοπαθούς, προβλέψιμου και προσανατολισμένου στις ευρωπαϊκές ανάγκες
εταίρου.
Εντούτοις, υπάρχει μία προϋπόθεση προκειμένου να ενσωματωθεί
στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς. Ο περιορισμός των αβεβαιοτήτων, χωρίς,
όμως, να απαιτείται απαραίτητα ούτε ο εκμηδενισμός των διαχρονικών
προβλημάτων που μαστίζουν την περιοχή ούτε η συναίνεση όλων.Η Ευρώπη, από την πλευρά της, όχι μόνο θα ενθαρρύνει αλλά και θα χρηματοδοτήσει projects που κατοχυρώνουν τόσο τη διαφοροποίηση όσο και την ασφάλεια τροφοδοσίας της.
Η Ελλάδα οφείλει να αναδείξει το ευρωπαϊκό χαρτί και την ανάγκη συμπόρευσης όσο το δυνατόν περισσότερων κρατών που θα προσανατολίσουν τις εξαγωγές τους στη διψασμένη Γηραιά Ηπειρο.
Γι' αυτό θεωρώ λάθος τακτική τη δημιουργία ενός άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, διότι αυτό θα εξυπηρετούσε περισσότερο λογικές μηδενικού αθροίσματος, θα δημιουργούσε κλίμα αποκλεισμών και θα έδινε το τέλειο άλλοθι σε αυτούς (βλ. Τουρκία) που πασχίζουν να βρουν συμπαραστάτες στον ολισθηρό δρόμο της αντιπαράθεσης.
Αντιθέτως, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ενωσης, αν διασφαλιζόταν η (έστω και μελλοντική) συμμετοχή ενός τουλάχιστον μουσουλμανικού/αραβικού κράτους, οι πιθανότητες αυτή η ενεργειακή συμμαχία να ευδοκιμούσε θα ήταν αρκετές. Θα πολλαπλασιάζονταν κάθε φορά που θα προσετίθετο ένα κράτος της περιοχής με οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή, π.χ. επιπλέον προμήθεια, αγοραστής, διαμετακομιστής, υποδοχέας υποδομών.
Αξιοποιώντας, μάλιστα, τη δυναμική στις σχέσεις μας με το Ισραήλ πρέπει να υποδείξουμε το προφανές: πως η προοπτική συναξιοποίησης αποθεμάτων που διαμοιράζονται μεταξύ Ισραήλ, Παλαιστίνης, ακόμη και Λιβάνου, παρά τις δεδομένες τεράστιες δυσκολίες, είναι η ενδεδειγμένη υπέρβαση που θα διευκολύνει στην εξεύρεση κοινών παρονομαστών, εξομαλύνοντας σταδιακά την κατάσταση. Γεγονός που αφενός θα ενθαρρύνει μελλοντικούς επενδυτές, εφόσον περιοριστεί το ρίσκο συμμετοχής, αφετέρου θα αποδυναμώσει δυνητικά τις ακραίες φωνές που τροφοδοτούνται από την οικονομική ανέχεια και την έλλειψη προοπτικής.
Το εθνικό όφελος από πιθανές συνέργειες δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατο. Αλλο κράτος μπορεί να συνεισφέρει με ποσότητες σε ένα project ειρήνης και ευημερίας, άλλο να αποτελέσει πύλη διαμετακόμισης, άλλο να επιτύχει καλύτερες τιμές για την εγχώρια αγορά, άλλο να συμμετάσχει στις επενδύσεις που θα απαιτηθούν, άλλο να φιλοξενήσει υποδομές απαραίτητες για εξαγωγή ή αποθηκευτικούς χώρους. Ο κοινός παρονομαστής σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι η κοινή μοίρα και το γεγονός ότι συνακόλουθα όποιο κράτος της περιοχής αμφισβητήσει το ενεργειακό status quo αυτομάτως θα τίθεται στο περιθώριο.
* Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
.enet.gr
3/3/13
Αίγυπτος: Ακυρώνει τη συμφωνία της ΑΟΖ με την Κύπρο....
ReplyDeleteΤο νομοσχέδιο αιγυπτίου βουλευτή προνοεί για την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να ακυρώσει τη συμφωνία για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που υπέγραψε με την Κύπρο προς όφελος της Άγκυρας σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ.
Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ επικαλούνται το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ που μεταδίδει ότι η Νομοθετική Επιτροπή της αιγυπτιακής Άνω Βουλής (Σούρα), ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ ο οποίος υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.
Ο Καντέρ φέρεται να δήλωσε ότι η συμφωνία υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2003 και ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία αυτή με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.
Το νομοσχέδιο του αιγυπτίου βουλευτή προνοεί για την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/225501/aiguptos-akuronei-ti-sumfonia-tis-aoz-me-tin-kupro/#ixzz2MprdslC3
7/3/13
---
Shura Council approves draft law cancelling Egypt-Cyprus economic zone
The Shura Council's legislative committee approved a draft law submitted Wednesday cancelling current maritime borders of an economic zone between Egypt and Cyprus.
The proposed bill was submitted by MP Khaled Abdel Qader Ouda, who said the agreement was signed by Cyprus and Israel in February 2003.
He said this invalidates the deal since Egypt had the right to be present at the signing, according to international agreements.
Ouda argues that the renegotiation could mean billions of dollars for Egypt.
The draft law calls for the creation of new borders surrounding the economic zone in the presence of Turkey as a third party.
Edited translation from MENA
http://www.egyptindependent.com/news/shura-council-approves-draft-law-cancelling-egypt-cyprus-economic-zone
6/3/13