Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έκανε έρευνα και διαπίστωσε, ότι στη Γαλλία υπάρχει ένα παρόμοιο με το αμερικάνικό Prism σύστημα παρακολούθησης των διεθνών τηλεπικοινωνιών.
Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας σημειώνουν, ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών υποκλέπτουν και καταγράφουν έναν τεράστιο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων, κειμένων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που αποστέλλονται από το εξωτερικό.
Αυτό το σύστημα λειτουργεί μυστικά και παράνομα. Το γαλλικό σύστημα έχει ως στόχο την ανίχνευση τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά με τη βοήθειά του μπορεί να κατασκοπεύει όποιον θέλει, σημειώνει η Le Monde.
Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας σημειώνουν, ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών υποκλέπτουν και καταγράφουν έναν τεράστιο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων, κειμένων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που αποστέλλονται από το εξωτερικό.
Αυτό το σύστημα λειτουργεί μυστικά και παράνομα. Το γαλλικό σύστημα έχει ως στόχο την ανίχνευση τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά με τη βοήθειά του μπορεί να κατασκοπεύει όποιον θέλει, σημειώνει η Le Monde.
4/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Spiegel: Και η Γερμανία φιλοδοξεί να γίνει Μεγάλος Αδελφός ..... Βλέψεις για μια γερμανική υπηρεσία πληροφοριών στα πρότυπα της αμερικανικής
Guardian: Οκτώ πράγματα που μάθαμε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν ...Τι γράφει η εφημερίδα για τον άνθρωπο που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις του NSA
Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την πρόσβαση στην εφημερίδα «Guardian».....
Θέμα εμπιστοσύνης: το ΕΚ συζητά για το Prism ...
ReplyDeleteΟι ΗΠΑ οφείλουν να εξηγήσουν πλήρως πώς και γιατί κατασκοπεύουν και παρακολουθούν την ΕΕ και τους Ευρωπαίους, συμφώνησαν οι περισσότερες πολιτικές ομάδες στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στην ολομέλεια του ΕΚ για το PRISM και τις διάφορες παραφυάδες του. Ορισμένοι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι καλόν θα είναι να διαπιστωθεί πρώτα το αληθές των καταγγελιών, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι η ασφάλεια προέχει.
Εκ μέρους της Λιθουανικής προεδρίας, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Vytautas Leškevičius υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ «είναι η σημαντικότερη εταίρος και σύμμαχός μας, όμως αυτό δε σημαίνει και ότι πρέπει να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό». Από την άλλη, προσέθεσε δεν πρέπει να καλλιεργήσουμε και την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία μποεί αίφνης να μας απαλλάξει από την κατασκοπεία από Τρίτη χώρα.
Μεταξύ συμμάχων και εταίρων χρειάζεται εμπιστοσύνη και διαφάνεια κάτι που αποκλείει την κατασκοπεία, σημείωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ καλώντας το ΕΚ να εγκρίνει το ταχύτερο την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.
Μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, τόνισε ότι αυτά που έχουν γίνει είναι «απαράδεκτα» και τόνισε ότι «δεν κατασκοπεύεις φίλους, δεν κάνεις μαζική παρακολούθηση των κατοίκων φιλικών χωρών», σημείωσε, για να προσθέσει όμως ότι τα κοινά οικονομικά συμφέροντα των δύο πλευρών και η κυοφορούμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ ΗΠΑ δεν πρέπει να πληγούν από την υπόθεση.
Ο εισηγητής του ΕΚ για τη διεθνή επεξεργασία των δεδομένων κ. Δημήτρης Δρούτσας των Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ), μίλησε γεγονότα που πρέπει να αφυπνίσουν το ΕΚ και σημείωσε ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπορική συμφωνία. «Κάποιοι ίσως πουν ότι δεν μπορούμε να θυσιάσουμε έτσι εκατομμύρια υποτιθέμενες νέες θέσεις εργασίας, όμως δεν μπορούμε να τα θυσιάσουμε όλα στο βωμό της οικονομίας, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε ένα τόσο θεμελιώδες δικαίωμα», σημείωσε.
Για τους Φιλελεύθερους, η Ολλανδέζα Sophie In ‘t Veld τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγγυηθούν ότι οι Ευρωπαίοι κρίνονται μόνο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία γιατί διαφορετικά «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία με κάποιον που δεν εμπιστευόμαστε».
Ο επίσης εισηγητής του ΕΚ για την προστασία των δεδομένων, Jan Philipp Albrecht των Πρασίνων, σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας. Όσο για τη συμφωνία… «πρώτα οι κανόνες, μετά η συνεργασία».
Ο Βρετανός Συντηρητικός Timothy Kirkhope (ΕΣΜ) τόνισε πως οι ΗΠΑ ή «οποιοδήποτε κράτος μέλος» της ΕΕ δεν μπορεί να καταδικάζεται με τέτοιο τρόπο πριν γίνει πλήρως γνωστή η αλήθεια: «δυστυχώς εδώ έχουμε αρχίσει κυνήγι μαγισσών με στόχο τα πρωτοσέλιδα».
Για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η Cornelia Ernst ζήτησε τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής του ΕΚ και πάγωμα της συμφωνίας με τις ΗΠΑ: «το να θέτεις εκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις υπό παρακολούθηση δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία, είναι οργανωμένο έγκλημα κατ’ εντολήν του κράτους».
Η κ. Νίκη Τζαβέλα της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας (ΛΑΟΣ) σημείωσε πως κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα προσωπικά μας δεδομένα, αλλά για την ασφάλεια. Η παρακολούθηση είναι απαραίτητη για λόγους ασφαλείας και η ασφάλεια είναι ακριβώς ευθύνη των κυβερνήσεων, σημείωσε.
O κ. Hans Peter Martin, (Μη Εγγεγραμμένοι, Αυστρία) σημείωσε ότι «δυστυχώς οι ΗΠΑ έχουν γίνει παγκόσμιος χωροφύλακας και παγκόσμιος κατάσκοπος. Ακόμα και τους φίλους τους, τους θεωρούν εχθρούς».
http://www.europarl.europa.eu
3/7/13
"Il y a un vrai 'Prism' à la française"...
ReplyDeleteSi la France n'a que mollement réagi aux dernières révélations faites au sujet de "Prism" et de la surveillance généralisée orchestrée par les États-Unis, c'est peut-être parce qu'elle utilise des procédés similaires. Une enquête du "Monde" révèle que la Direction générale de la sécurité extérieure (DGSE) abrite dans ses sous-sols de gigantesques ordinateurs dont la fonction est de stocker tous les signaux électromagnétiques émis par les ordinateurs ou les téléphones en France. Ces données sont ensuite rendues accessibles aux principaux organismes de renseignement français, sans aucun contrôle.
Quelles sont exactement ces informations collectées ? Est-ce légal ? Qui est au courant de ce système de surveillance ? Les explications de Jacques Follorou, journaliste au service International du "Monde".
Lire aussi :
Révélations sur le Big Brother français
Renseignements : officiellement, "le cadre est stricte et il est respecté"
Comment vous protégez vos données sur Internet
Prism, Snowden, surveillance : 6 questions pour tout comprendre.-
http://www.lemonde.fr/societe/video/2013/07/04/il-y-a-un-vrai-prism-a-la-francaise_3441637_3224.html?xtmc=prism&xtcr=5
4/7/13
„Französischer Big Brother"Der Spion Nummer eins....
ReplyDelete04.07.2013, 20:14 Uhr, aktualisiert heute, 21:15 Uhr
Ob Twitter oder Facebook: Nicht nur Amerika ist Weltmeister im Ausspähen. Auch Frankreichs Geheimdienst spioniert völlig illegal Daten aus. Präsident Hollande gibt sich schockiert - dabei soll er davon gewusst haben.
Frankreich ist Weltklasse: In unserem Nachbarland überwachen und bespitzeln die Geheimdiensten seit Jahren den Telefon- und Datenverkehr im selben Umfang wie es die amerikanische NSA praktiziert. Die Tageszeitung Le Monde veröffentlichte am Donnerstag Mittag die Ergebnisse einer umfangreichen Recherche. Danach laufen in der Zentrale des Auslands-Geheimdienstes DGSE im 20. Arrondissement von Paris Unmengen von Daten ein, die von Spionagesatelliten und aus angezapften Telefonkabeln stammen. „Überwacht werden sämtliche Mails, SMS, Telefongespräche, Twitter-Meldungen und Facebook“, schreibt die Tageszeitung. Vor allem für die Verbindungsdaten interessierten sich die Schlapphüte, um mit Hilfe ihrer Super-Rechner detailliert nachzuvollziehen, wer mit wem wie lange in Kontakt steht......http://www.handelsblatt.com/politik/international/franzoesischer-big-brother-der-spion-nummer-eins/8450980.html
4/7/13
Η Γαλλία διαψεύδει ότι έχει δίκτυο παρακολούθησης τύπου Prism...
ReplyDeleteΗ κυβέρνηση διαψεύδει ότι έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα παρακολουθήσεων παρόμοιο με το αμερικανικό Prism
Η γαλλική κυβέρνηση διέψευσε την ύπαρξη ενός δικού της ευρείας κλίμακας προγράμματος παρακολούθησης των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".
Η εφημερίδα επικαλείται σήμερα δηλώσεις συνεργατών του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, σύμφωνα με τους οποίους είναι "ανακριβείς" οι ισχυρισμοί που δημοσίευσε χθες η ίδια εφημερίδα, η οποία συνέκρινε το πρόγραμμα αυτό της γαλλικής κυβέρνησης με το πρόγραμμα παρακολούθησης των ΗΠΑ Prism.
Η "Λε Μοντ" αποκάλυψε χθες ότι η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γαλλίας DGSE υπέκλεπτε σήματα από τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές επί χρόνια και αποθήκευε τα στοιχεία σε υπολογιστές στα κεντρικά της γραφεία.
Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, τα στοιχεία που συγκεντρώνονταν κατέγραφαν ποιος επικοινωνεί με ποιον, αλλά όχι το περιεχόμενο των επικοινωνιών τους, και το πρόγραμμα αυτό εφαρμοζόταν εκτός του πλαισίου της νομιμότητας.
Οι συνεργάτες του Ερό δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών "πραγματοποιούν παρακολουθήσεις για λόγους ασφαλείας". Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν οι ίδιοι, όλες αυτές οι ενέργειες είναι νόμιμες και έχουν την έγκριση του πρωθυπουργού, ο οποίος ενεργεί βάσει των υποδείξεων της ανεξάρτητης Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο των Παρακολουθήσεων για την Ασφάλεια.
Η χθεσινή αποκάλυψη της "Λε Μοντ" έγινε εν μέσω του σάλου που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για την παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικών στοιχείων από τις ΗΠΑ.
http://www.protothema.gr/world/article/292390/i-gallia-diapseudei-oti-ehei-diktuo-parakolouthisis-tupou-prism/
5/7/13